2002, 2004, 2006 ve 2009 yılındaki başarılı geçen ve kayda değer katılımın gözlendiği konferansların ardından, serinin beşincisi 15-16 Kasım 2012 tarihlerinde Singapur Goodwood Park Hotel’de gerçekleştirildi. Mühendislik, teknoloji ve yapıların doğal veya insan kaynaklı afetlere karşı daha güvenli hale getirilmesi konuları üzerinde görüş alış verişini sürdürmeyi hedefleyen uluslararası konferansta İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB), Direktör Yardımcısı Emin Atak tarafından temsil edildi. “İstanbul’da büyük ölçekli deprem riski azaltma projesi İSMEP” başlıklı sunumu ile İSMEP projesini katılımcılara tanıtan Atak, projenin Türkiye’de ilk kez yerinden yönetilen ve toplum tabanlı, kapsamlı bir sismik risk azaltma çalışması olduğunun altını çizdi.

Konferans Organizasyon Komitesi, tsunami, deprem ve radyasyona maruz kalmanın nedenleri ve sonuçları hakkında bilim adamlarını, mühendisleri ve aslında kamunun tamamını bilgilendirmek ve eğitmek için aşırı-hızla hareket edilmesi gerektiğine dikkati çekti. Komite tarafından yayınlanan bildiride şu ifadelere yer verildi:

“Gazetelerde radyasyonun etkisi hakkında yazılanlara rağmen, pek çok ülke nükleer enerjiyi bir enerji kaynağı olarak görmeye devam etmektedir. Nükleer enerjiden elde edilen faydaları, gelecekte çevremize zarar verebilecek tehlikelere karşı nasıl dengelemeliyiz? Bir ada olarak, doğanın güçleri ve tesis, altyapı vb. yapıların tasarımı ve korunması hakkında Asyalı arkadaşlarımızdan öğrenecek çok şeyimiz olduğunu gördük. Ayrıca, bu gibi durumlardaki sivil savunma prosedürlerini de öğrenmeyi arzu ediyoruz. Bu ve bunun gibi pek çok soru uygun bir platformda ele alınabilir.

Bu platformu, “Tehlikelere Karşı Yapıların Korunması Uluslararası Konferansı” dahilinde özel bir oturum düzenleyerek sağlayacağız. Yeni neslin bu tür güçlü doğal olaylarının nedenlerini ve sonuçlarını daha iyi anlamaları için, bu konuyu fazlasıyla ön plana çıkarmayı ve uzmanların düşüncelerini alarak; onların uzmanlık ve “Tsunami, Depremler ve Radyasyon” üzerine görüşleri çerçevesinde ana hatları belirlemek için aslında tüm bir günü bu konuya ayırmayı önerdik.